Címlap

Bár a múlt évben elkezdődött a templomtorony építése, erről az örömünkről szemérmesen hallgattunk. Emberekre figyeltünk és nem Istenre, aki dicsőséget adott nevének ebben a nemzedékben. A hallgatás ideje lejárt. Lassan, részleteiben is feltárul a református gyülekezet öröme. Ezt szeretnénk megosztani honlapunkon is olvasóinkkal. Az alábbi cikk a Dunántúli Református Lap húsvéti számában jelent meg.

 

Hetvenhét év után megépült a szombathelyi református templom tornya. 1938-ban készült el Szombathelyen az első református templom, amit Medgyaszay Vince dunántúli püspök szentelt fel. Anyagiak hiányában viszont akkor a torony nem épülhetett meg, holott az eredeti terveken szerepelt. Hogy megértsük a történéseket érdemes dióhéjba tömörítve és időrendbe szedve felidézni a szombathelyi reformátusság történetét.

A reformáció idején a protestantizmus megvetette lábát ezen a vidéken. Pataky László egykori kercaszomori lelkész, aki megírta az Őrségi egyházmegye történetét, felsorolja azokat a helységeket, amelyek a reformációban először a protestantizmus követőivé szegődtek, majd a lutheri és kálvini irányzat szétválásával hitet tettek a reformátusság mellett. Szombathely környékén több ilyen helység is volt, némelyikben zsinatot is tartottak (Kövesút, ma Salköveskút). Aztán az ellenreformációban a reformátusság a Sorok-mentén, illetve az Őrségben tudta túlélni az üldöztetéseket. A nyugati részen az első világháborút követő akkora menekülthullám torlódott fel, amelyik már önálló egyházalapításra is gondolhatott.

Szombathelyen a reformátusok az evangélikusokkal közösen építették az első templomot. Közösen használta a két felekezet, szimbólumrendszerében is felismerhető volt a felekezeti jelleg, a közelmúltig Kálvin János és Luther Márton egymással szembe nézett a festett üvegablakokról. A legutóbbi renoválással sajnos a festett üvegek eltűntek.

Az első világháborút követően sok menekült érkezett az ország nyugati részébe, Szombathelyre különösen Erdélyből sokan, akik elhatározták egy önálló egyházközség létrehozását és a templomépítést is. Jogilag 1928. január 1-vel jött létre az önálló református egyházközség. A várostól az akkor város szélének számító árvaház istállóinak telekrészét kapták ajándékba, ahová először a lelkészlakást, majd a templomot építették meg. Az előbbiről érdemes annyit megjegyezni, hogy a város egyik legjellegzetesebb Bauhaus építménye, a templom pedig a korban a városban divatozó olasz építészetre hajazva épült meg klinkertéglás falazattal. Az építmény különös egészet alkot. Tervezése és kivitelezése a kültéri kandeláberektől a templombelső díszítéséig harmonizálnak.

A templomépítés anyagilag kimerítette az akkor maroknyi gyülekezetet. Aztán jött a második világháború, amit a templom szerencsésen átvészelt, utána pedig a szocializmus. A 2000-es években érett meg a gondolat és az akarat az elmaradt templomtorony építésére. Az anyagiak meghaladták a gyülekezet lehetőségét, ezért várni kellett az alkalomra, amikor olyan külső forrásokat is lehet találni, amelyek segítík az álom megvalósulását. A lehetőséget a magyar kormány, személyesen Balog Zoltán miniszter úr támogatása nyitotta meg, majd a város is felsorakozott a támogatók sorába. A hívek az erre a célra létrehozott alapítványba, később az egyházközséghez befizetett támogatásukkal segítették az építkezést. Legnagyobb egyéni adományozó özv. Ternyei Gézáné volt, aki egy háromszobás lakótelepi lakását végrendeletileg az egyházközségre hagyta.

A tervek régóta elkészültek, de amikor az anyagiak jórészt együtt voltak, elindulhatott a tényleges munka. Mivel a régi Savaria területén épült a torony, 2014 augusztusában régészeti feltárás előzte meg a munkálatokat. Egy évvel később, többfordulós versenyeztetés után sikerült megtalálni a kivitelezőt a Swietelsky Magyarország Kft-t, akik nagy szakértelemmel és elköteleződéssel végezték a munkát. Tudták, hogy ez nem a legnagyobb, de emblematikus építménye lesz a cégnek. 2015. július 28-án kezdődtek a munkák és ugyanazon év december 2-án felkerült a csillag a torony tetejére. Advent első vasárnapján a hívek a torony árnyékában vonulhattak be a templomba. A torony az eredeti tervek jellegzetességeit hordozva a mai kor kívánalmainak megfelelően készült el. Igazi érdeme, mint a szombathelyiek mondják: olyan, mintha mindig is itt lett volna. Egységes egész lett az épület, amelyet egy kétszintes, úgynevezett nyaktag köt össze a templommal. Hétszintes a torony, legfelül a harangok és toronyóra kap helyet, alatta kilátó ablakok vannak, a két alsó szint pedig járólapozva ideiglenes vagy állandó kiállításokra is alkalmas. Magassága 29,5 méter, tetején a csillag aranyozott.

Sokan kérdezték, minek a torony, harangja úgysem hallik a városban mindenhol? A torony nem önmagáért való épület. Hirdeti egy közösség reménységét, akaratát a jövőre. Ugyanakkor identitást képző erő. Mostantól tudni fogja mindenki Szombathelyen, hogy hol is van a reformátusok temploma. Ott, ahol a csillag ragyog.

-szo-

 

 

Ünnepi istentiszteleti alkalmainkra szeretettel hívunk és várunk mindenkit, hogy lélekben és igazságban találjon minket a feltámadás öröme!


 

 

 
E városban, ahol mindig harangoznak,
mert ugye itt naponta nász van,
mert ugye itt naponta gyász van,
elmennék én is harangozónak...

És húznám-nyúznám a kolompot-harangot,
a kicsi a nagyobbra ráfelelne,
s új felelet jönne a feleletre,
biztatnám mind messze szólóbbra a hangot,

hogy hirdesse, íme, lám, meghalunk,
így a sors, így rendeltetett,
de a sorsra a lét is ráberzenkedett:
mert születünk is, és íme, megvagyunk.

 

Magyari Lajos

 

Disznóvágással egybekötött hálaadás a torony megépüléséért és a templom megújulásáért.

Ha rákívánt:
- a régi disznótorok hangulatára,
- a régi ízekre,
- a nem üveg mögötti hűtőpolcos húsra,
- a paprikás és fehér kolbász friss ízére,
- a vidékenként változó májas és véres hurka titkainak megismerésére,
- egy vidám csapatra,
- és a közösségre, ahol szót talál a másik emberhez,

szeretettel hívjuk és várjuk 2016. január 23-án, szombaton a református gyülekezetbe.

Tervezett program:

  • 7.00 óra Jákon disznószúrás - hagyományos módon
  • 7.30-tól perzselés, feldolgozás Szombathelyen a református templomkertben

A részvétel önköltséges.
A disznó teljesen felehető.

 

2015. április 9-én megrendezésre kerül az első református bál Szombathelyen.


Helyszín: Savaria Egyetemi Központ étterme (Károlyi Gáspár tér 4. - szemben a templommal)

Részvételi díj: 4500 Ft/fő, ami tartalmazza a vacsorát, éjféli falatkákat, érkezéskor egy koccintó pálinkát.

Várjuk a kulturált szórakozásra és közösségre vágyó családokat, fiatalokat, egyedülállókat és nemcsak reformátusokat!

Zenél a Spectrum Band.

Jelentkezés: Tanai Ibolyánál: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. , tel: 30/217 1247

Határidő a belépőjegy befizetésével: február 15.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2016. január 17. és 24. között újra imahetet hirdet a Krisztus-hívők egységéért. A 2016-ös imahét témáját a lettországi keresztények dolgozták ki, mottója  „Arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük!” (1 Pt 2,9).

Az ökumenikus imahét programja Szombathelyen:

A kedves testvéreket szeretettel hívjuk és várjuk az alkalmakra.

 

 

 

 

 
További cikkek...
Ajánló

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 39 vendég olvas minket