Címlap Archív hírek Üzenet a rengések földjéről

A szombathelyi reformátusok a baptista testvérekkel együtt március 6-án, vasárnap délután tartották meg világimanapi istentiszteletüket a református templom alagsori nagytermében. Hány kenyeretek van?, kérdezték Jézus szavaival a chilei témaadók, s miközben a távoli dél-amerikai ország bemutatkozott, ezt a mindannyiunkat érintő kérdést járták körül.


Idén elmaradt a világimanap elől a „női” jelző, és ez határozottan jót tett az alkalom látogatottságának, hiszen megtelt a szombathelyi református templom nagyterme érdeklődőkkel. Évről-évre egy lelkes nőszövetségi csapat készül a világimanapra, bevonva a baptista testvéreket, s ezúttal is izgalmasnak érkezett a délután.

A bensőséges hangulatú istentiszteletet a chilei asszonyok javaslata szerint házikenyér kiosztásával kezdtük, gitár és zongora-kíséret mellett énekeltünk, imádkoztunk, a baptisták külön blokkal készültek ezen belül. Az igehirdetés szolgálatát Jakab Bálint, a református gyülekezet lelkipásztora végezte, aki az 1Kir17,8-16 alapján elmondta, a jótékonyság sokszor csak arra elég, hogy meghosszabbítsuk mások szenvedéseit. A segítség akkor változtathatja meg a nyomorúságot gyökerestől, ha az, amit adunk, Istentől való. Sok esetben pedig az vezérel minket, hogy mi zörög a zsebünkben, és nem az isteni kegyelem. A kegyelem viszont mindig megnyit számunkra olyan csatornákat, amelyeken keresztül segítetni tudunk nem csak önmagunkon, de másokon is. A sareptai özvegy elkészíthette volna magának és fiának azt a kevéskét, amilye még volt, de ő Isten emberének adta azt, s ezzel Isten kegyelméből megszűnt nyomorúsága.

Az istentiszteletet követően színes, vetítettképes bemutatók következtek. Gombos Katalin vidám hangulatú történelmi vázlatát számtalan képpel illusztrálta. Székely Judit mesélt a chilei nőkről, megemlítette Gabriel Mistral költőnőt, aki az első dél-amerikai Nobel-díjas volt. Az ő életéről hallhattunk aztán Miklósi Hosszú Judit tolmácsolásában, aki néhány verset is felolvasott a költőnőtől. A chilei protestantizmus hódítása volt a témája Jakab-Köves Gyopárka rövid ismertetőjének, ami után Szatmári Elemérné vetítettképes előadása következett a tavalyi bányászszerencsétlenségről, s elsősorban arról, milyen fontos helyet töltött be a föld alatt rekedt emberek életében Isten. A megható jelenetek a magyarországi sajtó által csupán borzongató story-ként beállított eseménynek egy egészen más vetületét mutatták meg.

Az estébe nyúló alkalom végül chilei ételek kóstolásával, és kötetlen jókedvű beszélgetéssel zárult. Volt többféle sajtmártás, nagy sikernek számított a kukoricás lecsó, és az édesszájúakat karamellmártás, a manjar várta. A nagyszámú érdeklődő ismét gazdagodhatott az „imádság és informálódás egy ország keresztyéneiért” mottó jegyében.

jkgy

Ajánló

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 43 vendég olvas minket