Cholnoky Péter útinaplója - 3. rész

Augusztus 17-e, péntek

Friss fölkelés, ízletes reggeli: kakaó, remek kenyér, vaj, kenősajt, szalámi, paprika. Indulás után szinte azonnal a határra érünk, sem innen, sem a román oldalon lévő Gyulavarsándon (Vărşand) nincs pénzváltó, ez Aradra marad. A határon az órát egy órával előre kellene igazítani, de nem tesszük: naplómban még ottani eseményekre is a magyar időt használom.

A napi igeszakasz (Ez 21, 1-22) az ítéletről szól.

Végig síkságon haladunk. Kisjenőnél (Chişineu-Criş) érjük el a Nagyváradról Aradra vezető főutat. Nadab, Simánd, Zimándújfalu érintésével érünk Arad külvárosához. Már itt feltűnik a keskeny nyomtávú sínpár, melyről kiderül, hogy a kiterjedt villamoshálózat része. A villamosok színe mindenféle, piros, kék, fehér. Utóbb megtudtuk, hogy a keskeny nyomtávú villamosokat még az első világháború végén hozták el Odesszából. Ma persze már új szerelvények járnak.

Arad határában Jakab Bálint felhívja aradi idegenvezetőnket, Puskel Péter újságírót, aki a Nyugati Jelen című lap szerkesztője is. Megbeszéli vele találkozónk helyét.

 

 

Északról lépünk be a város debreceni méretű főutcájába, a csaknem 2 km hosszú Köztársaság sugárútra, melynek déli végén koncentrálódnak a város fontos épületei. Kiderül, hogy a városban éppen most tartják a Városi Napokat, melyeket a románoktól szokatlanul Arad szabad királyi várossá való előléptetésének (csak 1820!) évfordulóján tartanak meg. Ez alkalomból rengeteg utca van lezárva, csak a gyalogosok használhatják és a meghagyott utcákban őrjítő, helyenként roppant fegyelmezetlen gépkocsiforgalom zajlik. A főutcán végighaladva is látjuk az impozáns, kissé a győrire hasonlító városházát, az hajdani Astoria szállót, a Minoriták templomát, a színházat. Megbeszélt találkozónk a sugárút és a református templomot magában foglaló keskeny Eminescu utca sarka a színházzal átellenben, idegenvezetőnk ott is van, beszáll, de nem tudunk az általa kitervelt útvonalon haladni. Továbbhajtunk a sugárutat lezáró hajdani Nemzeti Színház mellett, megkerüljük a következő impozáns teret, az Avram Iancu teret (itt állt egyébként korábban Zala György nevezetes szoborcsoportja, az Igazság emlékműve). Kerülő utakon kerülünk a református templom közelébe, közben markos útitársaink kénytelenek az utcát átjárhatatlanná tevő szabálytalanul parkoló gépkocsit odébb tenni. Buszunk a templomnál kitesz, majd a Tűzoltók terén (Piaţa Pompierilor) parkol, a tér legújabban a Kiengesztelődés park nevet viseli, noha nem sok zöld bizonyítja a tér park voltát. .

 

 


A templomban a parókiához tartozó idős hölgy fogad, az oldalbejáraton keresztül jutunk be a tágas templomba. Két kórusa van, a nyugatin van a régi, de működőképes orgona. A templom jó állapotban van, nem fehérek a falak, hanem a sárga-barna különböző árnyalatai emelik ki az építészeti elemeket. A két énektáblán a záróének a római számmal jelzett XC. zsoltár, a többi ének arab számmal van kiírva. Idegenvezetőnk az idős hölgy kiegészítéseivel elmondja a gyülekezet és a templom történetét, a túlnyomóan katolikus városban 1829-ben szerveződik meg a helvét hitvallású gyülekezet Csernátoni nevű lelkipásztor köré, ekkor 250 hívőt számlálnak; eleinte az evangélikusok templomát használják, Hoffer József tervei alapján készül el ez a saját református templom 1847-ben, az orgona 1892-ből származik. A gyülekezet és a templom sokkal jobb napokat látott. Horthy Miklós és felesége e templomban esküdött örök hűséget 1901.július 1-jén, a feleség családi birtokai Arad közelében voltak Trianon után érte el a gyülekezet legnagyobb létszámát, ekkor még bővíteni is kellett a templomot. Ma jelentős a fogyás, elsősorban azért, mert kevés a gyermek, hat az asszimiláció is. Iskola dolgában is nehéz a helyzetük. Trianon után szinte iskola nélkül maradtak, akkor még közadakozásból építettek saját gimnáziumot.. A gyülekezet 1700 tagot számlál. Évente 3-4 konfirmandusuk van. A főbejáraton megyünk ki az iszonyú hőségbe, még a bejáraton belül emléktábla az ugyancsak Aradon, 1849. október 25-én kivégzett Kazinczy Gábor emlékére, aki egyébként Kazinczy Ferenc fia volt. Kint csoportkép készül.