A korábbi évek hagyományát követve az idén is lehetősége volt az érdeklődőknek reformáció tájékán a szellemi és lelki feltöltődésre a szombathelyi református gyülekezetben. Reformáció ünnepkörében hangsúlyos a történelmi örökség, ugyanakkor az örökséghez való viszony. Mert a reformáció megjelenése és átütő ereje épp abban volt, ahogy reformátor eleink Isten Igéjének fényében újra tudták fogalmazni hitüket, értékrendjüket, életüket, egyáltalán az Istenhez és emberhez való viszonyulásukat a kor kihívásában. A reformáció folyamatos öröksége ez a fajta reflexió. Ezért fontos az előttünk járók példája, az általuk felhalmozott szellemi és lelki kincs ismerete és újraértelmezése.

Ebben segített a Szenczi Molnár Albert Kör által október 28-án délután szervezett szellemi kaland: A kálvinizmus hatása a magyar irodalomra. Az előadó, Bakonyi István irodalmár Székesfehérvárról érkezett és egy ívet rajzolt Bornemissza Pétertől a kortárs Szilágyi István prózaíróig. Ugyanakkor említésre méltónak tartotta, hogy az úgynevezett másod-, harmadrangú irodalomra is érdemes figyelmet fordítani, hisz ezeknek egy része ugyan hitbuzgalmi indíttatású, de mások hátteréül szolgálnak annak a szellemi horizontnak, amely összegzésként kerül az olvasó elé. Példaként a Szombathelyhez és Székesfehérvárhoz is köthető Bódás János verseit említette, vagy Sobor Antal Perelj Uram című regényét, amelynek megjelenése valóban hatott az által, hogy a regény két főszereplője, az 1848-as csákberényi református és katolikus pap mártíromsága bekerült a helyi emlékezetbe. Az alkalmat követő beszélgetés és szeretetvendégség már a szokásos bensőséges hangulatot árasztotta.

Október 31-én délelőtt az igehirdetés Isten Krisztusban adott és a reformációban felismert igazságairól szólt, illetve hívott az erre való reflexióra, délután pedig az immár hagyományossá vált jótékonysági koncertre került sor, amelynek bevételét az idei évben kivételesen a gyülekezet érdekében kántorhiányunk megszüntetésére, azaz négy fiatal képzésére fordítjuk. (A bevétel összege utólagos adakozásokkal együtt néhány száz forinttal kilencvenezer forint fölött volt). Az alkalmat Ravasz László egyik írása vezette be. A barokktól a kortárs zenéig terjedő egy óra kikapcsolódás és feltöltődés egyszerre volt. Jövőre ez a sorozat tíz éves lesz, már érlelődnek a tervek a jubileumra. Végül név szerint említtessenek, akik a legtöbbet tették az ünnepsorozatért: Dugonics Katalin, Dr. Sipőczné Miglierini Guiditta, Tanai Ibolya, Jakabné Köves Gyopárka és Dr. Unger Zoltán. Névtelenül illesse köszönet a jótékonysági koncerten ingyen fellépő zenészeket, a szeretetvendégségre süteményeket hozókat, segítőket és nem utolsó sorban az adakozókat.

Jakab Bálint lelkipásztor