Az 1848-as forradalom évfordulójához közeledve, március 13-án Dinnyés József volt a református gyülekezet Szenczi Molnár Albert körének vendége. Az énekes-daltulajdonos a református énekkincs magját jelentő zsoltárokból álló műsorát hozta Szombathelyre. A gitáros kísérettel előadott zsoltárokat a közönséggel együtt énekelte a Savaria Egyetemi Központ könyvtárának előadótermében.


A hitvalló költők versei és saját dalai mellett a zsoltárok állnak legközelebb az énekes-daltulajdonos Dinnyés József szívéhez. Azok a bibliai versek, amelyek nagy részét a költői tehetségű Dávid királynak tulajdonítják a kutatók, s amelyek a 17. századtól magyar nyelven, dallamukkal együtt váltak ismertté Magyarországon. S azóta részei a református istentiszteleti liturgiának.

Dinnyés József régóta járja az országot, református gyülekezetekben és börtönökben énekli a zsoltárokat, és a határon túli magyar közösségekbe is elviszi a bibliai örökséget.

 

A 150 zsoltár az istenkereső ember megnyilatkozása, a bennük kifejezett dicséret, hála, fájdalom, panasz és kétség segítségével igyekszik megszabadulni a lélek terhétől a hívő ember.  (Némelyiket, akár Balassi Bálint is írhatta volna – jegyezte meg két versszak között az előadó.) Ezért is énekli őket Dinnyés József olyan szenvedélyesen, és ezért ragaszkodik mindegyik ének teljes változatához. Az énekeskönyv mai kiadásaiból ugyanis több helyen ki van húzva a versszakok helye – a Habsburg-uralom óta. Dinnyés József, aki több saját énekeskönyvvel érkezett, egy régi Biblia másolatában találta meg a csaknem feledésbe merült szövegrészeket, s azóta mindent elkövet, hogy aki csak lehet, ismerje és énekelje ezeket.


Az, hogy a zsoltárok magyar nyelven énekelhetők, a tudós Szenczi Molnár Albertnek köszönhető, aki az 1600-as évek elején fordította le és már az 1612-ben kiadott Biblia függelékébe csatolta ezeket a szövegeket.  Száz év sem telt bele, és az egész országban  elterjedtek az énekek, s azóta – 400 éve! – változatlan dallammal éneklik a gyülekezetek. Legfeljebb a ritmusuk igazodott helyenként a magyar szöveghez. Minderre maga Dinnyés József hívta fel a figyelmet, aki a zsoltárok éneklése előtt és közben egy-egy élvezetes magyarázatot is fűzött ezek tartalmához és történetéhez.

A 130. bűnbánati zsoltár dallamára a Himnusz énekelhető, mert eredetileg erre a dallamra íródott. Dinnyés József vallja, hogy ez nem véletlen: a hitvalló református Kölcsey ugyanis tudta, hogy akkor kérhet áldást, ha bűnbánatot gyakorol. Ezért műsorának végén a Himnuszt énekelte a közönséggel, ezen a több mint négyszáz éves zsoltárdallamon.

(ti)

 

Az élőadás megtekinthető itt.