Nagyszerű hírem van mindenki számára: a Szeretethíd folytatódik! Aki idén részt vett benne, annak azért jó hír,   mert az önkéntesség olyan ragályos: hogy aki egyszer megfertőződött, az „önkéntes munka”-függővé válik. Aki pedig még nem vett részt, annak bármikor lehetősége van bekapcsolódni abba a munkába, amelyet 2009-ben kezdtünk, s 2011 óta minden évben végzünk.

Visszavárnak minket Gencsapátiba, a Gyermekotthonba. ahova idén jutottunk el először. Nagy örömmel várnak mindenkit, aki a bent lakó gyermekekkel elbeszélget, meghallgatja problémáikat, moziba, színházba viszi őket, vagy focizna, társasjátékozna velük. Bloch Györgyi, aki a látogatást megszervezte, illetve Trenyikné Szekeres Eszti már tervezik a következő látogatást, amely során Eszti közösségépítő és fejlesztő játékokkal szeretne a fiataloknak kedveskedni.

A Gagarin úti Szakosított Intézetben, vakok, gyengénlátók és idősek előtt ezúttal egy fiatal gitárcsapat, a Hangfoglalók adott egy minikoncertet. A fiatalok Sorokpolányból érkeztek, általános iskolások, közülük sokan csak a tavaly októberben tartottak először gitárt a kezükben. Hogy ilyen szuper csapattá váltak az Papp Eszter hitoktatónak és Melegáné Somogyi Tímeának köszönhető, akik szintén együtt gitároztak most a csapattal.

A Gagarin úti otthon lakói örömmel és jó szívvel vették a koncertet, s nagyon visszavárják a gitárcsapatot is, de mindenkit,  aki szívesen beszélget velük, felolvas, sakkozik vagy elviszi őket sétálni.

Szombaton a templom alagsorában az önkormányzat és a mentőszolgálat támogatásával megtanulhattuk az újraélesztést. Nagyon nagy köszönet Takácsné dr. Pálhegyi Beátának, akinek nem csak idejére, erejére,  hanem még a saját laptopjára is számíthattunk. Az elmélethez oktatófilm, a gyakorláshoz próbababák álltak rendelkezésre, a gyakorlást Horváth Lajos irányította a mentőszolgálattól. Az újraélesztés nem csak technikai tudást adott át, hanem azt is megértettük, mennyire fontos az egymásra figyelés, és milyen jelentőséggel bírhat a gyors segítségnyújtás.

A szombat délután gépkocsiba pakoltunk sok zsáknyi  adományruhát, továbbá süteményt, lekvárt, teát és mézet, és Rum irányába vettük az irányt, a fogyatékos gyerekek otthonába.  A régi kedves arcok mellett két új lakót fedeztünk fel: a 16 éves Bálintot, aki családból került be pár nappal azelőtt az állami gondozottak közé, és a 3 éves Annát, aki Gencsapátiból érkezett, s aki születése óta otthonban lakik.

Olyan gyerekekkel, akik mindennek tudnak örülni, és mindennek nagyon tudnak örülni, hamar elsuhan az idő, bő két órát töltöttünk a gyerekekkel, játszottunk, fociztunk, sétáltunk és nagyokat nevettünk. A búcsúzás most sem volt könnyű, visszavárnak minket, illetve mindenkit, aki szeretettel teli szívvel tud fordulni feléjük.

A Szeretethíd utolsó eseménye dr. Parti Mónika bírónő vetítettképes előadása volt arról, hogy is állunk jelenleg a bíróságon kívüli békéltetéssel, mediációval. Az előadásban történelmi visszatekintésben láthattuk, hogy a „Szemet szemért, fogat fogért”-elv hogyan finomodott az évszázadok (ezredek) során. Megtudtuk, hogy  Szent István már valamelyest alkalmazta a békéltetés szolgálatát, azonban a későbbi évszázadokban ez sajnos kikopott a magyar jogrendszerből. A mediáció ma Magyarországon nagy jövő előtt áll: bár nem csodaszer, de eredményesebbé teheti a sértettek kártérítését, a károk jóvátételét, az elkövetők pedig, az eddigi tapasztalatok szerint, kevésbé lesznek bűnismétlők, illetve a büntetlen előéletük sem vall kárt. Nem utolsó sorban az áldozat és elkövető egymással megbékélése, a megbocsátás, és kiengesztelődés is fontos szempont.

Jövőbeni terveim között szerepel egy gyülekezeti önkéntes csapat megszervezése a folyamatos önkéntes munka biztosítására. Úgy vettem észre, minden önkéntesnek megvan a „gyenge pontja”: van, aki az idősekhez megy szívesen, van, aki az állami gondozott gyerekek sorsán könnyítene, és akad olyan is, aki a fogyatékos gyerekek napjait szeretné megszépíteni. Vannak köztünk olyanok, akik nem beszéddel, hanem zenével tudják kimutatni a szeretetüket, és vannak olyanok, akik virágot ültetnek, csapot szerelnek, takarítanak vagy süteményt sütnek. És van olyan, akinek a szervezés a vérében van, és örömmel épít hidat önkéntes és elfogadó között.

Gombos Katalin
a Szeretethíd szombathelyi szervezője