Az elmúlt hét szerdáján Szenczi Molnár Albert Református  Körünk meghívására  Dr. Szarka László geofizikus mérnök, a MTA Földtudomány doktora, a MTA levelező tagja látogatott el hozzánk, a Savaria Egyetemi Központ könyvtárába.

Dr. Szarka László maga is református, hitét gyakorló ember, a soproni Kálvin Református Kör alapító tagja. Előadását Környezeti kulcskérdések keresztény szemmel címmel tartotta meg. A délután fél hat órakor kezdődő előadás sajnos kevés érdeklődőt vonzott, az SZMA- tagok és gyülekezetünk állandó tagjain kívül nem sikerült megszólítani az egyetemi ifjúságot.

 

Pedig nagyon érdekes, és napjaink globalizált világát érintő kérdésekkel szembesítette az előadó a hallgatóságot. A színes, grafikonokkal és táblázatokkal teletűzdelt előadás központi kérdése az előadás címében rejlett. Azaz, a környezeti káros hatásokat milyen mértékben idézte elő a Föld védelmével egyáltalán nem törődő emberiség. Az előadó felvázolta a jelen kizsigerelt környezeti világát, a profitéhség és felelőtlen rablógazdálkodás hatásának következményeit. Rámutatott arra, hogy az emberi felelőtlenség milyen káros következményekkel járt, hogyan pusztítja saját mikro-és makro környezetét az ember.

Konklúzióként megállapította, hogy az emberiség egészét fenyegető környezeti katasztrófák ellen egyedül a keresztény szellemiségű, egymást és a környezetét tisztelő ember segíthet. Olyan ember, aki önmaga érdekein kívül elfogadja és vigyázza környezetét, azt a világot, ahol él és még sokáig szeretne élni gyermekeivel, unokáival együtt.

Dr. Sipőczné Miglierini Guiditta
SZMA- tag, pótpresbiter

 

Az előadás videováltozata megnézhető itt .