A 2014-es világimanap alkalmával Egyiptomot és a kopt keresztények világát ismerhettük meg. A Szombathelyi Református Gyülekezetben, mint eddig is, a Nőszövetség sok szeretettel szervezte s bonyolította az idei alkalmat, a baptista testvérekkel közösen.

 

A liturgia középpontjában a víz szerepelt. Egyiptom nagy része sivatag, így már az ókortól kezdve számukra a víz az egyik legnagyobb kincs, az élet forrása és éltetője. A felolvasott evangéliumi szakasz, Jn 4,1-45, Jézus és a samáriai asszony találkozása a kútnál, a vízforrásnál. A samáriai asszony vízért ment a kútra, de többet vitt haza, mint egy korsó vizet: megismerhette az örök élet vizének forrását, Jézust, a Messiást.

A világimanap nálunk a szombathelyi gyülekezetben mindig egy nagyon izgalmas alkalom, egy csodálatos képzeletbeli utazás. Idén is "elutaztunk": először az időben, Egyiptom történelmét hallhattuk és láthattuk vetített képekkel gazdag előadásban, kezdve az első piramisépíttető fáraótól, az ókori görögökön és rómaiakon át, érintve az iszlám hódítást, a kurd származású Szaladint, a mamelukokat, Napóleont, az angol protektorátust, az első egyiptomi királyságot, az egyiptomi köztársaságot, s végül Mubarak elnökkel zárva az ötezer éves történelmet.

A másik "utazásunkban" kopt keresztényekkel találkoztunk Kormosné Bloch Györgyi segítségével, aki személyes élményét is megosztotta velünk, amikor Egyiptomban keresztényekkel találkozott. A koptok az egyiptomi keresztények, kb. 10-12 millióan vannak, és a mai napig is tartják a hitüket, minden üldöztetés ellenére. A koptoknak saját pápájuk van, III. Semuda, aki Alexandriában él. A koptok egyházát nem Péter apostol alapította, mint a római katolikusokét, hanem Szent Márk, az evangélista. A koptok ma már arabul beszélnek, Istent is 'Allah'-nak hívják. A kopt templomok visszafogottan díszítettek, arany helyett inkább a márvány dominál. Magyarországon is található kopt templom, Budapesten a XVIII. kerületben. Egyiptomban a 2011. január 25-i forradalom után sajnos elég sokszor szenvednek el támadásokat a koptok az iszlamistáktól, több templomot súlyosan megrongáltak, embereket sebesítettek és öltek meg. Az értük mondott imádságaink sokat jelentenek számukra.

Az imanapot egyiptomi étetek kóstolója zárta, és egy kis kiállítást is meg lehetett tekinteni Egyiptomban járt testvérek által hozott képekből, ajándéktárgyakból, és könyvekből.

Gombos Katalin