GYÜLEKEZETI KIRÁNDULÁS • 2014

 

Horváthné Miklós Mária szerint

Milyen emlékezetes pillanatai voltak az idei, augusztus 14-17. között megtartott kirándulásnak?

Nagyon tartalmas volt a program, ezért nehéz lenne bármit is kiemelni. Nagyon régen jártam már Miskolc térségében és a felvidéki Kassán is, ezért a kirándulás előtt nagy öröm és várakozás volt bennem.

Ha valamit ki kellene emelni a látottakból, mi lenne az?

Nagyon emlékezetes volt számomra az edelényi L’Hullier Coburg-kastély, ahol előbb egy kb. fél órás, háromdimenziós játékfilm mutatta be a kastély egykori tulajdonosait, lakóit, hőskorát, egyúttal a különleges és szépséges faldíszek- és freskók megszületésének történetét. A film megtekintése után, már szinte otthonosan mozogtunk a kastély szobáiban, termeiben.

Mi az, ami a kirándulás során leginkább megragadta?

Számomra a megújult, megszépült Kassa városa volt az egyik legnagyobb élmény. Újra megcsodálhattam a Szent Erzsébet dómot, Kassa és Európa legszebb, érett gótikus stílusú székesegyházát. Láthattuk a dóm szomszédságában lévő XIV. századi Szent Mihály kápolnát is, betekinthettünk II. Rákóczi Ferenc rodostói emlékházába, amelyet az eredeti másolataként építettek fel, s bejártuk a város hangulatos /igényes kandeláberekkel, szobrokkal, virágokkal, cserjékkel gazdagított/ utcáit, tereit is.

Volt-e része a négy nap alatt, valami egészen különleges élményben?

Két szélsőséges programot említenék. Az egyik, a miskolc-tapolcai barlangfürdő, ahol nagyon vidám fürdőzéssel, halacskázással és önfeledten jókedvű nótázással eltöltött „habpartin” vettünk részt. A másik viszont épp az ellenkezője, egy rendkívül drámai emlék: A Recski Nemzeti Emlékparkban, az ötvenes évekbeli hírhedt, kegyetlen munkatábor borzolta fel kedélyeinket, majd az ottani emlékhelyen - a látottaktól megrendülten - egy kis megemlékezéssel és koszorúzással adóztunk az egykori áldozatok és táborlakók emlékének.

Végezetül?

Természetesen és nem utolsó sorban említem meg, hogy a sok szépséges templomról /a szalonnai, a rudabányai, a gönci, a vizsolyi és a feldebrői református templomokról, továbbá a miskolci deszkatemplomról/, valamint az aggteleki Baradla-barlangról még nem is beszéltem.

A Kormos-házaspár szerint

(A képre kattintva megnézheti a teljes galériát)

 

 


Gombos Katalin szerint

A legemlékezetesebb pillanatok: a Deszka-templomi prédikáció

A legkellemesebb meglepetés: az Aggteleki Barlangban Vikidál Gyula, mint Koppány vezér a recsegő hangjával csak annyit kérdezett, a válaszra várva: "Rabok legyünk vagy szabadok?"

A legizgalmasabb helyzetek: reggelenként a közös fürdőben van-e éppen valaki a másik oldalról?;-)

A legmegdöbbentőbb felfedezés: Lillafüred, Hermann Ottó emlékház: a cinegeszülők óránként 20-szor etetik a fiókáikat

A legvizesebb percek: Miskolc-Tapolcai barlangfürdő és Kassa gyönyörű belvárosa;-)

A legvidámabb emlékem: Vizsoly, pajta, amikor a gyülekezetünk adta elő a vizsolyi könyvnyomtatás történetét

A legkatartikusabb élmény: Edelényi kastély, Dessewffy Ferenc (Ferus) élettörténete

A legszebb hely: Gödöllői kastély

A legmegrázóbb "találkozás": Recski emlékhely.

A legnagyobb tanulság: a legközelebbi kirándulásra minimum tíz nóta a belépő;-)

+1 kérdés: mi lesz velünk 10 év múlva???