Címlap Templomunk története

1928 őszén a református gyülekezet telket igényelt a várostól. A város vezetése a Horthy Miklós téri pásztorházak telkét adományozta a gyülekezetnek, és elrendelte azok lebontását, emelynek határidejét 1932. május 1-el szabta meg. Hosszas tárgyalások után a város képviselőtestülete kimondta a végszót: és 1932-ben megkötötték az ajádékozási szerződést. Ebben benne foglaltatott, hgoy a telket minél hamarabb be kell építeni, és a felépítendő épületnek illeszkednie kell a térhez, harmóniát kell alkotnia a Faludy Ferenc gimnáziummal (ma ez a Tanárképző Főiskola!). Először a parókia építését kezdték meg, amit 1934-ben át is adtak. Ezt követően kezdődött a templom építése amelyre toronnyal együtt kérték meg az engedélyt, bár már akkor is jelezte a gyülekezet, hogy anyagiak hiányában valószínüleg a torony építése elmarad. Többen nyújtottak be pályázatot amelyek közül végül is a "Curator" jeligével ellátott nyert.

 

A kétszintes templom épület 1939-re készült el. Ugyanebben az évben Medgyasszay Vince dunántúli püspök fel is szentelte. A templom belső festését Biczó Ilona és férje készítette. A bibliai motívumokat keverték a magyar népi festészet elemeivel. A templom sértetlenül vészelte át a világháborús bombázásokat, utolsó nagy felújításon 1988-ban esett át. Kétmanuálos elektromos orgonáját Albert Péter építette.

A torony nem épült meg. 2005 őszén egy gyülekezeti tag létrehozta félmillió forintos adományával a Szombathelyi Református Templomtoronyért Alapítványt, amelynek célja a templomtorony építéséhez szükséges anyagiak előteremtése. Az első adományok beérkeztek.

Ajánló

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 10 vendég olvas minket