Címlap Előadások, publikációk 2004

PostHeaderIcon Publikációk 2004

Immár jó néhány hete borzolja közéletünket a kettős állampolgárság körüli vita. Mire ezek a sorok megjelenek, már túl lesz az anyaország a népszavazáson igennel, vagy nemmel; ma még nem lehet tudni. Kicsinyes érdekek mögé felsorakozott a politika és belefolyt egy olyan kérdésbe, amely nem rá tartozott.

Bővebben...

 

(330 éve hurcolták gályarabságra a protestáns prédikátorokat)

Rendhagyóan kezdem előadásomat, mégpedig azzal, hogy megválaszolom, miért kívánok éppen a gályarabságról, és a gyászévtizedről beszélni. Ennek több oka van, egyrészt érzelmi: meggyőződésem, hogy nekünk, dunántúli reformátusoknak a gályarabság kulcsfontosságú történet, nem csupán saját történetünk szempontjából, hanem a jövőképünk miatt is. Másrészt többször feltették nekem, elsősorban katolikus oldalról azt a kérdést, miért kell felemlegetni ezt a véres történetet, miért kell lelkiismeretfurdalást kelteni a mai katolikusokban? A gályarabok sorsa a mai napig felzaklat minden oldalt. Ez pedig arra mutat rá, hogy a mai napig nem dolgoztuk fel az eseményeket.

Bővebben...

 

Ju-HÚÚÚ!-dás (i)gazsága

Majdnem robbant a szenzáció, honi, csácsumicsá színvonal alsó felét is alulról kivénhedett sztárokkal döngető királyi televíziónk csöppet sem elfogulatlan – Húsvét előtti – beharangozása szerint, a keresztyénséget megingatandó, a National Geographic „tudományos” világszenzációval rukkolt elő: a Júdás evangéliumával, amely leleplezi az igazságot. Amit a gonosz egyház kétezer évig tagadott, tudniillik, hogy Júdás egy hős, aki egyedüliként értette meg a Mester igazságát, ezért az Ő kérésére árulta el, a megváltást beteljesítendő. (Nem is pénzért, ugyan lehet, hogy kapott érte, de az már magánügy - bár tanítványi minőségében tette! De ugyebár a pénzeszköz járulékosa lehet a célnak, így a huszonegyedik század elején már semmi kivetnivaló sincs benne!).

Bővebben...

 
Ajánló

Ma 2018. február 21., szerda, Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 74 vendég olvas minket