Szombathelyi Református Gyülekezet

+36 94/313-917

.

Kérjük, hogy SZJA 1+1 %-át ajánlja fel az adóbevallás rendjén a:
Magyarországi Református Egyház

0066


Szombathelyi Református Templomért Alapítvány

19247919-1-18


részére

Ajánló

Immár jó néhány hete borzolja közéletünket a kettős állampolgárság körüli vita. Mire ezek a sorok megjelenek, már túl lesz az anyaország a népszavazáson igennel, vagy nemmel; ma még nem lehet tudni. Kicsinyes érdekek mögé felsorakozott a politika és belefolyt egy olyan kérdésbe, amely nem rá tartozott.

(330 éve hurcolták gályarabságra a protestáns prédikátorokat)

Rendhagyóan kezdem előadásomat, mégpedig azzal, hogy megválaszolom, miért kívánok éppen a gályarabságról, és a gyászévtizedről beszélni. Ennek több oka van, egyrészt érzelmi: meggyőződésem, hogy nekünk, dunántúli reformátusoknak a gályarabság kulcsfontosságú történet, nem csupán saját történetünk szempontjából, hanem a jövőképünk miatt is. Másrészt többször feltették nekem, elsősorban katolikus oldalról azt a kérdést, miért kell felemlegetni ezt a véres történetet, miért kell lelkiismeretfurdalást kelteni a mai katolikusokban? A gályarabok sorsa a mai napig felzaklat minden oldalt. Ez pedig arra mutat rá, hogy a mai napig nem dolgoztuk fel az eseményeket.

Ju-HÚÚÚ!-dás (i)gazsága

Majdnem robbant a szenzáció, honi, csácsumicsá színvonal alsó felét is alulról kivénhedett sztárokkal döngető királyi televíziónk csöppet sem elfogulatlan – Húsvét előtti – beharangozása szerint, a keresztyénséget megingatandó, a National Geographic „tudományos” világszenzációval rukkolt elő: a Júdás evangéliumával, amely leleplezi az igazságot. Amit a gonosz egyház kétezer évig tagadott, tudniillik, hogy Júdás egy hős, aki egyedüliként értette meg a Mester igazságát, ezért az Ő kérésére árulta el, a megváltást beteljesítendő. (Nem is pénzért, ugyan lehet, hogy kapott érte, de az már magánügy - bár tanítványi minőségében tette! De ugyebár a pénzeszköz járulékosa lehet a célnak, így a huszonegyedik század elején már semmi kivetnivaló sincs benne!).