Szombathelyi Református Gyülekezet

+36 94/313-917

.

Kérjük, hogy SZJA 1+1 %-át ajánlja fel az adóbevallás rendjén a:
Magyarországi Református Egyház

0066


Szombathelyi Református Templomért Alapítvány

19247919-1-18


részére

Ajánló

Nagyon sok szeretettel hívunk-várunk minden érdeklődőt az idei Kárpát-medencei imanapra
2011. december 4-én, vasárnap délután 15 órai kezdettel
a Református Templomba (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 7.).
Idén Kárpátalja magyarsága mutatkozik be képben és zenében.
Várunk mindenkit, hogy együtt imádkozhassunk a kárpát-medencei magyarság egységéért!

Szombathelyi Református Nőszövetség

"Jézus Krisztus, akit mi Keresztyének egyedüli Megváltónknak vallunk, ezt hagyta tanítványaira: Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást. Évek óta Szombathely városának meghívására november 1-jén, a halottakra való emlékezés kegyeletének jegyében a történelmi egyházak képviselőiként szólunk hitünk igazságában az örökélet reménységéről. A kegyelet e különleges idején üzenünk mindannyiunk Urának és Megváltójának szolgáiként. Üzenünk és megmutatjuk, hogy a különbözőségben tudunk közösen bizonyságot tenni. Nekünk, evangélikusoknak és reformátusoknak ezek a napok azért is különösek, mert legmeghatározóbb történelmi örökségünkre, a Reformációra emlékezünk egy nappal előbb. Megbotránkozással szembesültünk  a Jáki úti temetőben november 1-jén tartott ökumenikus istentiszteleten a katolikus szolgálattevő nagy nyilvánosság előtt tett kijelentéseiről. Mondataiban kétségbe vonta egyházaink létjogosultságát. Többen a helyszínen velünk együtt megbotránkoztak, s nem csak a két protestáns felekezet hívei. Egyházaink évszázadok óta állnak nemzetünk szolgálatában. A 2001-es népszámlálás szerint ma már ebben a városban is a magukat egyházhoz tartozóknak vallók között tíz százalékot tesznek ki a protestáns hívek. E több mint hatezer ember nevében kikérjük létjogosultságunk megkérdőjelezését, annál is inkább, mert idén, pár nappal ezelőtt  ünnepeltük a szombathelyi protestáns egyház alapításának százötvenedik évfordulóját. A továbbiakban formális ökumenizmusban részt venni nem kívánunk, csak az egymás örökségének kölcsönös tiszteletben tartása mellett a testvéri szeretet jegyében. Egy családban a kis testvér is testvér. Krisztus értünk is meghalt a kereszten."

G. Labossa György, Hasza Mónika, Papp Judit és Jakab Bálint Mihály

 

Vas Népe

2011. december 4-én, a délelőtti istentiszteletet követően egyházközségi közgyűlés keretében kerül sor a presbiterek és gondnok megválasztására a következő ciklusra. Választásra jogosult az, aki szerepel a Választók Névjegyzékében.

A Dunántúli Református Egyházkerület püspök-helyettesével, egyházi nyelvhasználatunkban, a főjegyzővel, Köntös Lászlóval beszélgettünk reformáció táján a társadalmunkról, a reformátusságról, annak jövőjéről tágabb összefüggésben is.

(Az interjú rövidített és szerkesztett változata megjelent gyülekezeti újságunk, a H+É reformációi számában. Itt a teljes beszélgetést közöljük).

 

 

Jakab Bálint Mihály: Létezik-e egyház alul és felül nézetből?

Köntös László: Hűha. Létezik. Abszolút módon létezik. Alul nézetből arról van szó, hogy az ember abból a gyülekezetből nézi az egyház egészét, amelyben él, amelyben szolgál. Ez egy abszolút fontos nézet, mert igazából ez az úgymond igazi egyház, hiszen ott gyülekeznek össze az emberek a templomban, ott vesznek részt az istentiszteleten. Másrészt, létezik egy felülnézet, ami abból áll, hogy nemcsak egy gyülekezet van, hanem számtalan gyülekezet van, és a gyülekezetek összessége, ami tulajdonképpen az egész egyházat alkotja, és létezik egy felülnézet, amikor nem egy konkrét gyülekezetet látok, hanem a gyülekezetek összességét, a gyülekezetek közti kapcsolatokat, s ez egy sajátságos, más képet is mutathat.