Címlap Archív hírek

PostHeaderIcon Hírek 2011

Kérjük, hogy személyi jövedelemadója 1%-át a Szombathelyi Református Templomért Alapítványnak ajánlja fel. Adószám: 19247919-1-18.

 

Katona Viktor, 6. éves teológus hallgató - gyülekezeti gyakorlatát korábban nálunk végezte - 2011. március 20-án vizsga-istentiszteletet tart, amelyen jelen lesznek a Pápai Teológiai Akadémia tanári karának képviselői is.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit az alkalomra.

 

A szombathelyi reformátusok a baptista testvérekkel együtt március 6-án, vasárnap délután tartották meg világimanapi istentiszteletüket a református templom alagsori nagytermében. Hány kenyeretek van?, kérdezték Jézus szavaival a chilei témaadók, s miközben a távoli dél-amerikai ország bemutatkozott, ezt a mindannyiunkat érintő kérdést járták körül.


Idén elmaradt a világimanap elől a „női” jelző, és ez határozottan jót tett az alkalom látogatottságának, hiszen megtelt a szombathelyi református templom nagyterme érdeklődőkkel. Évről-évre egy lelkes nőszövetségi csapat készül a világimanapra, bevonva a baptista testvéreket, s ezúttal is izgalmasnak érkezett a délután.

A bensőséges hangulatú istentiszteletet a chilei asszonyok javaslata szerint házikenyér kiosztásával kezdtük, gitár és zongora-kíséret mellett énekeltünk, imádkoztunk, a baptisták külön blokkal készültek ezen belül. Az igehirdetés szolgálatát Jakab Bálint, a református gyülekezet lelkipásztora végezte, aki az 1Kir17,8-16 alapján elmondta, a jótékonyság sokszor csak arra elég, hogy meghosszabbítsuk mások szenvedéseit. A segítség akkor változtathatja meg a nyomorúságot gyökerestől, ha az, amit adunk, Istentől való. Sok esetben pedig az vezérel minket, hogy mi zörög a zsebünkben, és nem az isteni kegyelem. A kegyelem viszont mindig megnyit számunkra olyan csatornákat, amelyeken keresztül segítetni tudunk nem csak önmagunkon, de másokon is. A sareptai özvegy elkészíthette volna magának és fiának azt a kevéskét, amilye még volt, de ő Isten emberének adta azt, s ezzel Isten kegyelméből megszűnt nyomorúsága.

Az istentiszteletet követően színes, vetítettképes bemutatók következtek. Gombos Katalin vidám hangulatú történelmi vázlatát számtalan képpel illusztrálta. Székely Judit mesélt a chilei nőkről, megemlítette Gabriel Mistral költőnőt, aki az első dél-amerikai Nobel-díjas volt. Az ő életéről hallhattunk aztán Miklósi Hosszú Judit tolmácsolásában, aki néhány verset is felolvasott a költőnőtől. A chilei protestantizmus hódítása volt a témája Jakab-Köves Gyopárka rövid ismertetőjének, ami után Szatmári Elemérné vetítettképes előadása következett a tavalyi bányászszerencsétlenségről, s elsősorban arról, milyen fontos helyet töltött be a föld alatt rekedt emberek életében Isten. A megható jelenetek a magyarországi sajtó által csupán borzongató story-ként beállított eseménynek egy egészen más vetületét mutatták meg.

Az estébe nyúló alkalom végül chilei ételek kóstolásával, és kötetlen jókedvű beszélgetéssel zárult. Volt többféle sajtmártás, nagy sikernek számított a kukoricás lecsó, és az édesszájúakat karamellmártás, a manjar várta. A nagyszámú érdeklődő ismét gazdagodhatott az „imádság és informálódás egy ország keresztyéneiért” mottó jegyében.

jkgy

 

Március 13-án, az egyházi év rendje szerint - böjtfő vasárnapja lévén - úrvacsorás istentiszteletet tartunk.


A böjtfővel kezdődő idő első vasárnapját manapság inkább passio vasárnapjának nevezzük. Ez ugyan helyes, de nem szabad idegenkedni az átöröklött „böjtfőtől”, vagy akár a böjti vasárnapoktól se, hiszen ezek az Úr Jézus 40 napi éhezésére, az ő egyedüllétére, a Sátán kísértéseire, egyszóval az ő szenvedésére, passiojára mutatnak. Mindössze arra kell vigyázni, hogy nem a mi böjtünk, a mi passionk áll a középpontban, hanem az Úré; nem az, amit mi tettünk vagy tehetünk érte, hanem amit ő már végképpen megcselekedett miérettünk. Ő az; aki valóban böjtölt és sokféleképpen szenvedett, hogy minket megszabadítson a kísértő Sátán tőrbecsalásától és a halál fullánkjától. A mi böjtünk mint önmagunk fékentartása és a Sátán elűzése (a szükséghez képest akár az eledelek megvonásával, akár azoknak igénybevételével) egész életen át tart, mivel minden napon „önmegtartóztatást és mértékletességet, testünk fegyelmezését és megsanyargatását” jelenti (II. Helvét Hitvallás), amennyiben ezt kívánja az engedelmesség. „Ha igazán akarsz böjtölni: egyél, igyál, aludjál, de a test ápolása folytán ne legyél elbizakodott… Tarts böjtöt a gonosz cselekedetekben, tartsd távol magad a gonosz beszédektől, tartóztasd meg magad a gonosz gondolatoktól” (Bullinger). :Mindezt magába foglalja Krisztus negyven napi böjtjének és a Sátán visszautasításának az emlékezetbe idézése. Eközben helyet lehet adni annak is, amit a II. Helvét Hitvallás így fogalmaz meg: „a testtől megvonjuk a gondoskodást; hogy annál könnyebben… engedelmeskedjék a Léleknek.”

Az Ige mértéke alatt szemlélt böjti idő református egyházunkban a húsvét előtti 6. vasárnappal kezdődik. Ezért nevezzük böjtfő vasárnapjának. Latin neve az „Invocavit”, a 91. zsoltár 15. verse nyomán; „Segítségül hív engem, s ezért meghallgatom őt”. Református naptárainkban így kell érteni a böjtfővasárnapját.

(Tőkés István: Hétköznapok-ünnepnapok, avagy az idő a keresztyén ember életében.)

 

 

A FELSŐŐRI REFORMÁTUS IFJÚSÁGI OLVASÓKÖR

szeretettel meghívja Önt színdarab előadásaira.

Színre kerül három vidám egyfelvonásos:

Véli Miksa: Jön a kérő

Vadnai László: Jó firmák

Mahovetz Gyula: Nem kell egy asszonynak mindent látni.

Az előadások a református egyházközség dísztermében lesznek

- Felsőőr, Graf Erdődy utca 18. sz. -

A előadások időpontjai:

2011. márc. 19-én (szombat) 19 órakor
2011. márc. 20-án (vasárnap) 18 órakor,
2011. márc. 26-án (szombat) 19 órakor,
2011. márc. 27-én (vasárnap) 15 órakor.

Helyárak: 6,- és 7,- Euro

Jegyek elővételben 2011. március 7-től a felsőőri Raiffeisen Bezirksbankban
kaphatók. Telefon: 0043-3352-32582.

Megjegyzés: Nagyobb számú igénylő esetén a szombathelyi gyülekezet közösen rendelné meg a jegyeket, ezért részvételi szándékukat kérjük jelezzék a gyülekezet lelkipásztoránál legkésőbb március 13-ig.

 

A szombathelyi rendezvényen készült fényképek megtekinthetők a képgalériában.

 
További cikkek...
Ajánló

Ma 2018. február 19., hétfő, Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 54 vendég olvas minket