Címlap Előadások, publikációk

PostHeaderIcon Publikációk 2011

 

Chomsky mester* a megmondhatója, ha ő is tudja egyáltalán, hogy az anyanyelv miért ég bele olyan mélyen az emberbe? És anyanyelv-e az, amit anyanyelvi szinten beszél az ember? És miért van az, hogy valaki játszva tanul meg egy idegen nyelvet, mások egy új nyelvi környezetbe kerülve kínlódnak azzal a nyelvvel, amit a többség beszél. Sőt a kommunikáció elemi szintjéig sem mindig jutnak el.

Bővebben...

 

 

Nemrég egy idős asszony kis csomagot nyomott a kezembe. Sietett, unokája várta az autóval, de még hozzátette, hogy majd nézzem meg. Talán két-három nap elteltével vettem elő a számítógép mellől ahová letettem, és bontogatni kezdtem. Régi időket idézve, újságpapírba csomagolva két kis könyv volt benne, egy régi református énekeskönyv, kiadta „Debrecen szab. kir. város nyomdája”és egy imádságoskönyv. Lapozgatom a könyveket, könyvészetileg nem sokat jelentenek, de bejegyzéseket találok az imakönyvben: igehelyeket, egy lelkész nevét, de legérdekesebb a legelső három sor: „Édesapámtól kaptam 1951-ben… esküvőnk emlékére”. Imbolygó betűkből áll az írás, látszik, hogy sokkal későbbi a bejegyzés. A címlapot a keménytáblás borítóhoz celluxozták, kíváncsiságból befújok a kettő közötti résbe, és döbbenten látom, hogy egy 1959-es kiadású Muraközy féle A Sionnak hegyén című, több kiadást megért imádságoskönyvet tartok a kezemben. Hogy kaphatta akkor a néni esküvőjére ’51-ben az édesapjától? Túl nagy esemény mind a kettő, az esküvő is, no meg az ajándék is, mint a beírás igazolja, hogy hamisság legyen mögötte. Mégis, mi az igazság?

Bővebben...

 

A történet előtt mindig van valami, csakhogy ez a valami, ami kimarad valahogy az emlékezetből, mert mi csak a történet kezdetére emlékszünk. Pedig a felejtésre ítéltetett is hozzátartozik a történet teljes megértéséhez, sőt nélküle torzul az igazság.

Bővebben...

 
Ajánló

Ma 2018. február 19., hétfő, Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 10 vendég olvas minket