Címlap Gyülekezeti kirándulás

PostHeaderIcon Gyülekezeti kirándulás

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 17-e, szombat (folytatás)


Délnek tartunk, Tasnádnál rátérünk a Szatmárnémetit Zilahhal összekötő útra. A táj egyre dombosabb, hamarosan Zilahra, Szilágy megye székhelyére érkezünk. Ceausescunak sikerült lerombolnia szinte az egész történelmi belvárost, ilyenféle látnivalóra tehát nem számíthatunk. Pedig itt is sűrűek Ady Endre lábnyomai: itt járt gimnáziumba. Régi főtere azonban úgy-ahogy megvan, középen szép Wesselényi-szoborral, Fadrusz János alkotása. Előbb csak elhaladunk mellette és a dombon álló, messziről látható református templomnál állunk meg. Az előzetes megbeszélés ellenére takarítónő nyit ajtót. Az eredeti templom a XIII. században épült, román stílusban, később gótikus elemeket is beleépítettek. Többször elpusztult, a jelenleg látható templom a XX. század első éveiben épült, sajátságos stílusban; 1500 ülőhely van benne. Lesétálunk a főtérre, csoportkép készül a Wesselényi-szobornál. Az elég távoli református kollégiumra már nem marad idő. A városból kihajtva élelmiszer-áruház előtt állunk meg, feltölthetjük fogyatkozó tartalékainkat. Zilahot elhagyva valaki megkérdezte, ki volt az a Iuliu Maniu, akinek szobrát Zilahon láttuk. Jakab Bálint tiszteletes elmondja, hogy Maniu Szilágybadacsonyban született 1873-ban, a monarchia idején szerepet játszott az erdélyi politikai életben és 1918-ban oroszlánrésze volt abban, hogy egész Erdély egyesült a Román Királysággal. A második bécsi döntés után szívósan harcolt Észak-Erdély Romániához való visszacsatolásáért, 1944-ben, Románia kiugrása után miniszterelnök lett. Bár nevét nem adta a mozgalomhoz, az Észak-Erdélybe ismét betörő románok róla elnevezett Maniu-gárdákat alakítottak, és szörnyű vérengzést végeztek a visszakerült terület magyar lakosai között, csak példa erre a különös kegyetlenségéről hírhedt szárazajtai és csíkszentdomokosi magyarirtás.


Bővebben...

 

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 17-e, szombat


Már negyed nyolctól lehet reggelizni, a tegnapiakból okulva az időveszteség elkerülése végett kávét is itt lehet inni. A reggeli a szokott bőségben áll rendelkezésre.
8 óra 7 perckor már úton is vagyunk, ezúttal nyugati irányban hagyjuk el a várost. Elmegyünk a terjedelmes nagypiac mellett (itt sokkal több kistermelő árul a piacon, mint otthon), átkelünk az itt már széles Szamoson és következik a síkság. Kismajtény községnél gondolunk a nagymajtényi síkra, amely egy nyíllövésnyire van tőlünk. Jakab Bálint tiszteletes megtanítja a Nagymajtényi síkon letörött a zászló kezdetű bús ének első két versszakát és máris Nagykárolyban vagyunk. A nevezetes Károlyi kastély a város közepén van, de túl korán érkeztünk, mert szombati napon csak 10 órakor nyitja meg kapuit. Így előbb látogatjuk meg a városhoz csatolt Kaplonyban a Károlyi-család mauzóleumát.

 

Bővebben...

 

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 16-a, péntek (folytatás)

 

Dél körül indulunk tovább, ezúttal a várostól délre elterülő Koltóra. A nevezetes Teleki-kastély bejáratával pont szemben áll a református templom, Varga Károly lelkész Jakab Bálint tiszteletes régi jó ismerőse. 37 éve szolgál itt, ezen a román tenger által körülvett magyar szigeten. A község többsége magyar és református. 150 év alatt mindössze 5 lelkipásztora volt a gyülekezetnek; a kitűnő állapotban lévő templom 600 éves, ebből négyszáz éve református. A gyülekezet életében öt nemzedék vesz részt, mindegyik lankadatlan elkötelezettséggel. Egyik büszkeségük az a gyönyörűen hímzett címeres magyar zászló, amelyet Észak-Erdély visszacsatolása után Pestszenterzsébet ajándékozott a koltói gyülekezetnek. 1944-ben természetesen el kellett rejteni, az akkori, Farkas nevű  gondnok dugta el és hagyta örökül leszármazottaira. A rendszerváltozás után a gondnok unokája előhozta a kincset és most a templomot díszíti.

 

Bővebben...

 

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 16-a, péntek

Ébresztő 6.30-kor, reggeli 7.30-kor: tea, sajt, felvágott, mustár (adagológépből), príma fehérkenyér, különböző finom lekvárok.

 

Bővebben...

 

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 15-e, csütörtök

Csak egy macskaugrás Máriapócstól Nyírbátorig. A város két templomot is köszönhet az 1479-es kenyérmezei győzelemnek: Mátyás uralkodása alatt a török betörés ellen Báthory István erdélyi vajda és Kinizsi Pál délvidéki kapitány szervezte meg a védekezést, Báthory a csata előtt fogadalmat tett, hogy győzelmük esetén Bátorban (ma: Nyírbátor) két templomot építtet, egyet a községnek, egyet meg a családnak. Az utóbbi a késő gótika egyik gyöngyszeme, a reformáció óta református. Kis dombon áll, az utóbbi évtizedben teljes restauráláson esett át. A templomot fiatal missziós teológushallgató nyitotta ki, bent elénekeltük a 25. zsoltár első versét, közösen elmondtuk az Úr imáját. Megcsodáltuk a gyönyörű gótikus hálómennyezetet, a néhány reneszánsz ajtót és a templom előtt álló hatalmas haranglábat, melynek építéséhez semennyi fémet nem használtak fel. A buszban meghallgattuk a másik Báthory templom, a jelenlegi katolikus plébániatemplom történetét, különös tekintettel a Krucsay-oltárra, amelyet a hűtlen feleségét kivégeztetését megbánó férj készíttetett fekete fából. Ezt a templomot ezúttal nem látogattuk meg, a mára teljesen restaurált Báthory kastélyt is csak egy villanásnyira látjuk.

Ferenc Tamás grafikája

Bővebben...

 

Több mint egy évtizede a gyülekezeti kirándulások állandó résztvevője és krónikása Cholnoky Péter professzor úr (kedves feleségével, Zsófi nénivel együtt), aki az idén is megosztja személyes és egy kicsit minden résztvevő élményét a szatmári tájról, a Szilágyságról, Máramarosról, régi és mai emlékekről. Idéződjenek fel az emlékek azokban, akik részt vettek ezen az alkalmon 2013. augusztus 15-18. között. És kapjanak kedvet velünk jönni, akik jövőre csatlakozni szeretnének. Jó szórakozást!

Cholnoky Péter útinaplója

2013. augusztus 15-e, csütörtök


6.30-ra tervezett indulás, a korábbi évekből már ismert Györgyi Zoltán autóbusza az utolsó percben érkezik, mi a hátsó ajtó mögötti 3. sorba kerülünk a jobb oldalon. A busz teljesen megtelik, nem számoltam ki az átlagos életkort, de a tavalyihoz képest feltűnő a megfiatalodás. 6.41-kor elindulunk. Hamarosan rövid áhítat: Mk 14, 43-52 (Jézus elfogatása Márk lakonikus stílusában, de nem hagyva ki sajátmagát, a ruhája otthagyása árán elmenekülő ifjút), kérjük az Úr áldását az egész útra.

Bővebben...

 

Az idei gyülekezeti kirándulásunkat 2013. augusztus 15-18.között tervezzük Magyarország és Erdély egy különös részére. Terveink szerint ellátogatunk a Nyírségbe, a Szamoshátra, nyomába eredünk Szatmár nevezetességeinek két országban. Csillagtúrában megyünk Nagykároly, Nagybányán át Máramarosban a Keleti Kárpátokig. Aztán a hepehupás vén Szilágyságot pásztázzuk Ady nyomdokán.

Imádsággal indulunk, mint mindig, és imádsággal érkezünk. Kérjük, aki teheti, kísérje imádságban útján az ötven szombathelyi reformátust.

Ízelítő az úti programból:

Augusztus 15.

Indulás 6.30-kor a református templom elől, nyírségi települések, szamosháti nevezetességek megtekintése

Este: Érkezés Szatmárnémetibe, szállás: Kölcsey Ferenc Református Kollégium

Augusztus 16.

Szatmárnémeti (városnézés), Nagybánya, Koltó, Szaplonca (humoros temetői fejfák), Felsőbánya, Máramarossziget, az Avas vidéke, (ha belefér az időbe Felsővisó, Borsabánya, Radnai-havasok pereme)

Augusztus 17.

Erdődi vár, Nagymajtény, Nagykároly, Kaplony (Károlyiak temetkezési helye), Érdmindszent, Szilágyság (Zilah, Zsibó)

Augusztus 18.

Szatmárnémeti – Mátészalka* – Nyíregyháza – Budapest – ** - Szombathely (érkezés)

(* istentisztelet, ** megállási lehetőség)

 

 

 

 
Ajánló

Ma 2018. április 22., vasárnap, Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
Ki olvas minket
Jelenleg 18 vendég olvas minket