Június 6-án a szombathelyi Ünnepi Könyvhét keretében került sor Jakab-Köves Gyopárka Istenhegyi fogadó című kötetének bemutatására a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban. A könyvtár földszinti termét zsúfolásig megtöltő közönség betekintést kapott bevezetőként a női irodalom rejtelmeibe, a divat műfajok és klasszikus irodalom elhatárolódásába. Különös színfoltot jelentett a szerző lányának zongorajátéka, aki egy saját maga által készített átiratot játszott bevezetésként.

A könyvtár részéről történő köszöntő szavak után Dr. Sipőczné Miglierini Guiditta vezette a szerzővel való beszélgetést, ahol három novella került részletesebben nagyító alá a kötetből. A hagyományos írói eszköztárral dolgozó és a klasszikus novellaformát mívelő szerzőnő kiemelte a korral való szembesülés fontosságát.

Szándékosan hagy nyitva kérdéseket, hogy az írás továbbgondolásra ösztönözze az olvasót. Alakjai nem mindig hősök: rohanó nő, aki a klasszikus családeszmény és a modern lét édesanyaságáról egy baleset következtében autóroncsok közé szorulva kezd számot vetni, kisemmizett bányász, aki házasságát, gyermekét, s végül anyanyelvét veszti, nagymenő vállalkozó, aki egyszer csak hirtelen szembesül a lét végső kérdéseivel: az elmúlással és az ismeretlen Istennel. És ott van a kötet egyik legkarakteresebb novellájában a történelem, az első világháború utolsó rezgésében lezajlott ’19-es vörös forradalom a maga eszmeiségével, vakságával és rejtett emberségével.

A beszélgetésben sok minden bennszakadt. Jó is így talán. A többi a míves borító közé kötött lapokból felfejthető. Érdekes tónusként Szarvas József színművész olvasott fel sajátosan a kötetből.

A bemutatót követően a könyvtár fogadást adott a jelenlevőknek. A kötet is megvásárolható volt, sokan dedikáltattak is.

Utószóként kívánkozik egy néhány nappal későbbi vélemény egy szombathelyi könyvbarát és a kortárs irodalmat is figyelő betűvető embertől: „Túlzás nélkül mondom, ez volt az idei szombathelyi könyvhét legnagyobb eseménye”. Köszönjük. A szerzőnek, a résztvevőknek.

-szo-