Szombathelyi Református Gyülekezet

+36 94/313-917

.

Kérjük, hogy SZJA 1+1 %-át ajánlja fel az adóbevallás rendjén a:
Magyarországi Református Egyház

0066


Szombathelyi Református Templomért Alapítvány

19247919-1-18


részére

Ajánló

Különösen tornyosulnak a teendők karácsony táján. Egyensúlyozik az idő a kötelességek és lehetőségek, a közösségi és személyes között. Lassan foglalttá válik minden időpont, s amikor egy édesanya kisfiával találkozót kér, restelkedve kell megvallanom, hogy fogadni őket már csak halpucolás közben van időm. Ha nem zavarja a kényszerhelyzet. Megbeszélt időre érkeznek, miközben kint bajszos angyalok készítik a templomi karácsonyfa örömét a hittanos gyermekeknek.

A kisfiú nehezen lépked, szívesebben még édesanyja ölében üldögél, miközben az első kárász pikkelyei pattogzani kezdenek. A nyűgölődés valami megmagyarázhatatlan nyugalomba vált a látványra, miközben fut a kés a hal bőrén. A másodiknál rácsapni kényszerülök a még mozgó hal fejére. Hangos hahotázás követi a mozdulatot. A rizskása fogak villognak az örömben, miközben a hal száját játékosan megnyitom. Újabb hahota és újabb kárász következik, majd egy közel ötkilós ponty. Ennek pikkelyei százforintos pénzérmék lehetnének. A szája is hatalmas, a kisfiú még hangosabban hahotázik. S közben beszélgetünk az édesanyával, aki tudja, hogy nemsokára magzatja koponyaműtét elé néz. Ezért is jött, talán, hogy letegye egy pillanatra a karácsonyi készülődésben a neki adatott keresztet.

És fut az idő az isteni rend szerint.

Nem várják ki végét a munkának. A délutánba fordulás hazahívja őket. Már rég elmentek, de még mindig hallom a kisfiú felhőtlen kacagását és látom kisimultan percekre édesanyja arcát.

A hal! – jut eszembe, az örömszerző. IKHTÜSZ, görög nyelven: hal, őskeresztyén jelkép és hitvallás: Jézus Krisztus Isten Fia a mi Megváltónk!

Én láttam a hal örömét egy kisfiú arcán a karácsonyi készülődésben. Bárcsak felragyogna az Üdvözítő öröme sok emberi arcon ezen az ünnepen.

Áldott Karácsonyt, békés, boldog Újesztendőt kívánok mindenkinek!

Jakab Bálint lelkipásztor

 


December 1-én 15 órai kezdettel tartjuk a hagyományos Kárpát-medencei imanapot. Idén a Dunamelléki Nőszövetség állította össze a liturgiát és a bemutatkozó anyagot. A nemzet egységéért való együttimádkozás és együttgondolkodás után az SZMA-kör idei legutolsó rendezvényeként Lugosy Piroska tart előadást Az Őrségből való kitelepítésekre való emlékezés címmel. Végül szeretetvendégségre várja az érdeklődőket a nőszövetség.

Adventkor a vasárnapi istentiszteleteken gyülekezetünk hagyományaként zenei betéteket is hallhatunk. Az istentisztelet után a nőszövetség várja az érdeklődőket a nagyterembe.

A Szombathelyi Református Nőszövetség hosszú évek óta tart adventi vásárt a templom nagytermében. Saját készítésű ajándék- és használati tárgyak, iparművészeti remekek és sok-sok házi lekvár, savanyúság, sütemény várja ilyenkor azokat, akik körbejárják a vásárt. A nőszövetség soha nem is kívánt az igazi üzleti kínálattal vetekedni, inkább a felkínált darabok egyedisége, és a sok szeretet, a ráfordított munka jelenti áruink értékét. A vásár bevételét szeretetszolgálati célokra fordítjuk, többek között az idős, beteg, magatehetetlen embereknek készítünk ebből meglepetés-csomagot ünnepek táján, de szintén ez ad hátteret az istentiszteletek utáni kávézásnak-teázásnak.

Ép lélekben ép test – Krisztussal. Ezzel a címmel rendezte meg 2013-as női konferenciáját az Őrségi Egyházmegye. A Szombathelyi Református Gyülekezet és a helyi nőszövetség vendégeként 2013. november 23-án az egyházmegye majd minden anyaegyházközsége képviseltette magát.
A téma minden résztvevő számára alapvető kérdéseket rejtett: a test és lélek egysége, a betegségek megjelenése és leküzdése, az Istenbe vetett bizodalom ereje. Szakál Péter esperes áhítatában az egymásra való odafigyelés, a közösségben rejtező gyógyító erő lehetőségét emelte ki Máté evangéliuma alapján. „Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény és a próféták.”  (Mt7,12). A másik ember észrevételtől egészen az elkísérésig öt olyan fontos pontot emelt ki, amivel oda kell fordulnunk embertársunk felé.

Jakab-Köves Gyopárka írása

A Szombathelyi Református Nőszövetség az Őrségi Református Egyházmegye vezetőségével együtt szeretettel meghívja Önt, gyülekezetét és kedves hozzátartozóit az Őrségi Református Egyházmegye

ÉP LÉLEKBEN ÉP TEST – KRISZTUSSAL

címmel 2013. november 23-án, szombaton 10 órától a Szombathelyi Református Templomban (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 7.) tartandó női konferenciájára.

Program:

10.00 Köszöntés

10.10 Áhítat

10.25 Dr. Tóth Katalin, pszichiáter előadása: Ép lélekben ép test

10.50 Zene

10.55 Kormosné Bloch Györgyi bizonyságtétele: Betegség, gyógyulás és élet Krisztusban

11.15 Csoportbeszélgetések

11.45 Beszámoló a csoportbeszélgetések eredményéről

12.00 Zárszó

12.15 Szeretetvendégség

A szervezők nagy szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt, gyülekezetenként legalább tíz nőtagot!

Kérjük, hogy a létszámot 2013. november 20-ig jelezzék a Szombathelyi Református Egyház Lelkészi Hivatalában (94/313-917), illetve a  címre!

Főtiszteletű Dr. B. Szabó István,

a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökének előadása a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtárban a Heidelbergi Káté 450 éves évfordulójához kapcsolódó reformációi ünnepségen.

2013. november 6.

 

 

{mp3}2013/szmak_szaboistvan2013{/mp3}

Kettős érzés kerít hatalmába október vége felé közeledve: a reformáció ünnepének magasztossága és a halottak napjának közelsége. Mindkettő emlékezés, ugyanakkor több annál. Az egyik emlékeztet a személyes veszteségre úgy, hogy közben számot is vet az ember az élettel és annak értelmével. Halottak napján kedves arcok vonulnak előttünk. Olyanok, akikhez elszakíthatatlan kötelék fűz. Emlékek járnak vissza. Egy boldogabbnak megélt kor, amelyben teljesebbnek tűnt az élet. Visszajárnak a gyermekévek, az érzelem nehezen ad teret a valóságnak. Pedig minden elmúlik. Az élet is.

Az az élet, amit ma modern létnek is nevezünk, nem számol az elmúlással. Úgy kerít hatalmába a sodrás, mintha örökké élnénk, mintha sosem öregednénk meg, mintha sosem lennénk betegek, mintha sosem szorulnánk másra. Mintha életet él az ember. És azt gondolja, hogy nem gondolva az elmúlásra, el is tudja kerülni azt.



Minden, amit élünk vagy elmulasztunk, nyomot hagy maga után. Valakiben az utánunk jövők közül. Ahogy nyomot hagytak azok is bennünk, akik előttünk jártak.

Az élet legfontosabb dolgait senki sem intézi el helyettünk. Ezt fedezte fel a reformáció. Azaz visszahozta ezt az elveszett tudást. Az évek bábáskodása megfakította ezt az ismeretet. Sokan könnyebbnek találják a végrehajtás zúgolódását, mint a szabadság kockázatát. A szabadságban vállalni kell a személyes felelősséget is. Nem könnyű az abban való lét. Alig két évtizede próbálgatjuk ezt, és látjuk a buktatókat. Hogy nemcsak élni, hanem visszaélni is lehet vele. És látjuk azt is, hogy a szabadság felelősség nélkül, belső tartalmak nélkül, az önkorlátozásra, a jóra való hajlandóság nélkül új rabszolgalétet tud teremteni. A szabadság csak felelősséggel igazi szabadság. Határa nem ott van, ahol a másik szabadságát sérti, hanem ott, ahol szabad valaki a jó választására. A jó definícióját a Bibliában így találjuk: „szeresd felebarátodat, mint saját magadat”. De ez csak a bibliai igazság fele, mert előtte van egy másik szeretet-viszony, Isten irányába. Mert az önszeretet nem mérce. Korunk problémája pontosan abból adódik, hogy egy hamis önszeretetet kényszerít rá a világra. A fogyasztás és individualizmus önszeretetét. Ma úgy kell szeretni, ahogy felkínálják. És ahogy elvárják. Van egy angol szó erre: mainstream.

A reformáció, mint nem befejezett történés mindig visszavisz, re-formál, azaz visszaigazít ahhoz az igazsághoz, hogy élni, viszonyulni az Istentől kapott szabadságban másként is lehet, mint ahogy azt a mindenkori mainstream sugallja.

 

Jakab Bálint
református lelkipásztor

 

A következő családi istentisztelet október 13-án 15 órakor lesz a szokástól eltérően.

Amúgy az alkalmak minden hónap első vasárnap délutánon 15 órakor kezdődnek.

 

Téma: Külföldi munkavállalás, szülő-gyermek, meny-anyós viszony a Biblia fényében Ruth könyve alapján.

Az októberi alkalom bevezetőjét a Radvánszky család tartja.

Adi Nes: Ruth és Naomi (2006)

 

Forrás

 

 

Október 12-én szombaton a 72 óra keretében a református parókia ablakainak külső festésére kerül sor. Kérjük, aki teheti, vegyen részt a munkában. Köszönettel vesszük, ha festőecsetet hoznak a résztvevők. Egyéb rendelkezésre fog áll.


 

Októberben elkezdődtek az alkalmak a felnőtt konfirmációra való felkészülésre. Ha valaki csatlakozni szeretne, jelezze elérhetőségeinken a lelkipásztornak.

Az alkalmak ideje: szerda 18.30 óra.